IZBJEGAVANJE POSJEĆIVANJA ZOOLOŠKIH VRTOVA

Zoološki vrtovi predstavljaju zatvore za životinje koje su izdvojene iz svojih prirodnih staništa i smještene u ograničene prostore kako bi mogle biti prikazivane ljudima. Ipak, životinjama nije mjesto u zoološkim vrtovima, niti je etično koristiti se njima kao predmetima za ljudsku zabavu. Baš poput cirkusa sa životinjskim točkama (koji su od 2007. godine zabranjeni u Hrvatskoj) i zoološki vrtovi predstavljaju stres i patnju za životinje, pogotovo oni u kojima su smještaj i skrb na još nižem stupnju od onog minimalnog. Iako postoje nešto bolji ili lošiji smještaji, oni nikako ne mogu biti zamjena za divljinu, što se vidi u frustriranom ponašanju zatočenih životinja koje su često podložne stanjima poput apatije, poremećene probave, umora, agresivnog ponašanja i tako dalje.

Također, životinje u zoološkim vrtovima nerijetko pate zbog zlostavljanja, zanemarivanja, pomanjkanja prostora i općenite nebrige. Divlje mačke tužno promatraju iza rešetaka skučenih i prljavih kaveza, polarni medvjedi jedva se kreću u malenim bazenima, srne nemaju dovoljno mjesta za trčanje, dupini često umiru u zatočeništvu uhvaćeni i odvojeni od svoje obitelji, svojega jata. Čak postoje slučajevi u kojima su dva dupina u zatočeništvu počinila samoubojstvo: jedan je samoga sebe umlatio nasmrt nedugo nakon što je to učinio njegov sudrug.

Često se koristi argument da zoološki vrtovi postoje kako bi služili kao edukacijsko sredstvo za ljude. Međutim, to nikako ne može biti točno prije svega iz dva razloga; prvi je da se zatočene životinje ne ponašaju onako kako bi se ponašale u prirodi a drugi se tiče etičkoga odgoja djece. Svakako je etičnije vlastito dijete naučiti kako svako živo biće ima pravo na slobodan život bez patnje umjesto toga da ga se uči da su životinje samo predmeti za ljudsku uporabu.

Kako možete pomoći?

Prije svega, nemojte posjećivati zoološke vrtove, dupinarije i akvarijske predstave jer oni koriste vaš novac za nabavku novih životinja i uvode nove i egzotične vrste. Ako imate dijete, objasnite mu da nije u redu mučiti ili zarobljavati neko biće samo zato da bi ono služilo za ljudsku zabavu. Želite li dodatno pomoći, potpisujte peticije i šaljite prosvjedna pisma, razgovarajte s ljudima, aktivirajte se u nekoj od organizacija za prava životinja.

 

Više o zoološkim vrtovima možete pronaći OVDJE.

Objašnjenje slika korištenih u projektu.
Film o pravima zivotinja i ostale video galerije
Što i vi možete učiniti kako biste pomogli životinjama.
Trebaju li i životinje imati svoja prava?

 

KAKO MOŽETE POMOĆI: