Oteti iz svojih domova i prodani u roblje, milijun i šesto tisuća Afrikanaca bilo je transportirano brodovima trgovaca robljem kao dio atlantske trgovine robljem. Britanija je brzo postala vodeća zemlja u trgovini robljem, a do kraja sedamnaestog stoljeća, svaki četvrti brod koji je isplovljavao iz luke Liverpool bio je brod trgovaca robljem. Zatočene Afrikance, prisilno odvedene u roblje, često se uspoređivalo sa životinjama kako bi se opravdalo batinanje, okivanje i zlostavljanje kojemu su bili izloženi. Nazivani "beštijama" i "zvijerima" zbog njihove boje kože, njihovi životi smatrani su potrošnom robom.

Ovaj tiranski mentalitet i dalje postoji u Europi. Medvjedi i druge životinje bivaju razdvojeni od svojih obitelji, zatočeni protiv svoje volje i prisiljavani "zabavljati" ljude. S obzirom da ljudi često zloupotrebljavaju svoju moć nad životinjama poradi zadovoljstva i profita, ne čudi činjenica da borac za građanska prava i prava životinja Dick Gregory cirkuse koje u svojim točkama iskorištavaju životinje naziva "robovlasništvom modernoga doba".

Životinje iskorištavane za zabavu bivaju batinane, drži ih se u prenapučenim kavezima gdje gube razum i gdje ih se slabo hrani. Prisiljava ih se izvoditi zbunjujuće trikove kroz zastrašivanje, zlostavljanje i strah od boli. Medvjede se "uči" plesati tako što ih se prisiljava da stoje na pločama od užarenog metala. Svaki puta kada podignu svoje šape kako bi izbjegli užasan bol, njihov (m)učitelj pušta određenu pjesmu. Taj okrutan proces ponavlja se dok medvjedi ne nauče dovesti u vezu bol i glazbu te automatski dižu šape od straha čim glazba počne.

Treneri kontroliraju medvjede koristeći teške lance s prstenom kojim je probijen njihov izuzetno osjetljiv nos i usne. U već postojećoj konstantnoj boli i nelagodi uzrokovanoj svim tim, medvjedima se režu pandže bez uporabe bilo kakvog anestetika – što bi po intenzitetu boli bio ekvivalent odsijecanja vrha prstiju u ljudi. Premda u divljini žive i po trideset godina, "plešući" medvjedi rijetko kad dožive osam godina u zatočeništvu.

Ropstvo>>>

Objašnjenje slika korištenih u projektu.
Film o pravima zivotinja i ostale video galerije
Što i vi možete učiniti kako biste pomogli životinjama.
Trebaju li i životinje imati svoja prava?

 

O SLIKAMA: