Mnoge žene koje su se borile za žensko pravo glasa u toj borbi pribjegavale su štrajku glađu u zatvorima prosvjedujući protiv ljudi koji su bili na vlasti. S obzirom da nisu htjeli da ovi štrajkovi uspiju, i neskloni puštanju iz zatvora žena koje su prihvatile ovu strategiju, zatvorska uprava otpočela je okrutnu praksu prisilnog hranjenja zatvorenica. Zatvorski čuvari silom bi sputali žrtve dok bi im liječnici u grlo gurali gumene cijevi kroz koje im se ulijevala tekuća hrana. Ukoliko bi žrtva odbila otvoriti usta cijev bi se ugurala kroz nos. Taj izuzetno bolan postupak – koji bi prouzrokovao krvarenje i mučninu – ponavljao bi se i do tri puta na dan.

Današnji zakoni su spriječili da se žene zlostavljaju prisilnim hranjenjem, ali ti isti zakoni ne štite i životinje koje se šopaju kako bi kasnije i same bile zaklane i pojedene.

U jednom proračunatom pokušaju da se izađe na kraj s tim štrajkovima glađu i spriječi da sufražistkinje postanu mučenice, vlast je 1913. godine donijela "Zakon mačke i miša". Okrutan način na koji se vlada "poigravala" s tim ženama i njihovim zdravljem, slično kao što se mačka poigrava s mišem, Zakon mačke i miša dozvoljavao je ženama da u borbi za svoja prava pribjegavaju štrajkovima glađu i budu oslobođene kada im se pogorša zdravstveno stanje – samo da bi ponovno bile uhapšene i bačene natrag u zatvor čim ponovno ozdrave. Premda je Zakon donesen kako bi demoralizirao aktivistice, umjesto toga počelo ga se doživljavati kao kršenje ljudskih prava, što je kod mnogih muških birača izazvalo suosjećanje prema štrajkačicama glađu.

Na ovoj slici, jednu patku prisilno se hrani kako bi se proizvela foie gras – pašteta napravljena od groteskno uvećanih i bolesnih jetara pataka i gusaka. Postupak je brz i nasilan: od prosječnog radnika očekuje se da prisilno nahrani petsto ptica tri puta na dan, uz svega nekoliko sekundi vremena za svako hranjenje. Zatvorene u tako malim kavezima da se ne mogu okrenuti niti rastegnuti krila, pticama se opetovano guraju metalne cijevi u grlo, a oko 1,8 kg žitarica i masnoće pumpa se u njihove želuce nekoliko puta na dan. Često se događa da cijevi u grlima ptica probuše rupe tako velike da kroz njih istječe voda dok piju. Ptice često umru jer im želuci eksplodiraju, a radnici pokušavaju njihova jetra učiniti i do deset puta većima od normalne veličine. Nije iznenađujuće da je smrtnost pataka na farmama za proizvodnju foie gras dvadeset puta veća nego kod ptica na farmama za proizvodnju mesa.

Ugnjetavanje žena>>>

Objašnjenje slika korištenih u projektu.
Film o pravima zivotinja i ostale video galerije
Što i vi možete učiniti kako biste pomogli životinjama.
Trebaju li i životinje imati svoja prava?

 

O SLIKAMA: