Kako bi se zadovoljili zahtjevi za jeftinom radnom snagom tijekom britanske industrijske revolucije, siročad i siromašnu djecu tjeralo se na rad u mračnim i prenapučenim tvornicama.

Provodeći duge sate radeći u jezivim uvjetima, djecu se često prisiljavalo na rad do kolapsa, s malo vremena za odmor i jelo, te bez ikakvog obzira za njihove potrebe za druženjem, vježbom, uživanjem u slobodi, pa čak i udisanjem svježega zraka. Mnoga djeca – umorna i iscrpljena od previše napornoga rada – bivala su skalpirana, osakaćena ili ubijena u nesrećama sa strojevima, a većina ih je zadobila ozljede ili zdravstvene probleme od svakodnevnog rada u tako surovim uvjetima.

U profitom pokretanom svijetu industrijskog uzgoja, dobrobit kokoši također se nalazi nisko na popisu prioriteta. Sustav baterijskih kaveza konstruiran je radi proizvodnje jeftinih potrošačkih proizvoda. Kokoši iskorištavane za proizvodnju jaja provedu čitav svoj život unutar prljavih žičanih kaveza – koji su naslagani jedan iznad drugoga – s otprilike sedam drugih ptica. Europska zabrana baterijskih kaveza trebala bi postati stupiti na snagu 2012. godine, ali industrijski lobiji trude se ugroziti ovaj datum. Takozvani "poboljšani" kavezi – koji omogućavaju svega pedeset kvadratnih centimetara više korisne podne površine po jednoj kokoši – također ne uspijevaju zadovoljiti potrebe prirodnog ponašanja tih životinja. Zbog stresa i uvjeta ekstremne prenatrpanosti kokoši kljucaju jedna drugu, pa stoga uzgajivači odsijecaju dio njihova kljuna užarenim metalom. Kosti kokoši iskorištavanih za proizvodnju jaja postaju krhke zbog prekomjerne proizvodnje jaja i nedostatka vježbe pa se lako lome. Nakon otprilike dvije godine njihova ''proizvodnja'' jaja postaje manja, a njihova iscrpljena tijela šalju se u klaonicu gdje završavaju prerađene u hranu za pse i mačke, kokošje juhe i školske obroke. Kokoši su često još uvijek pri svijesti u trenutku kada ih nasilno i bolno objese za noge i prerežu njihove vratove ili ih bace u spremnike s kipućom vodom radi odstranjivanja perja.

 

Ropstvo>>>

Objašnjenje slika korištenih u projektu.
Film o pravima zivotinja i ostale video galerije
Što i vi možete učiniti kako biste pomogli životinjama.
Trebaju li i životinje imati svoja prava?

 

O SLIKAMA: